Het einde

 

Het is 1791 en De nationale vergadering heeft eindelijk de grondwet af. Lodewijk is de absolute macht kwijt. Frankrijk is een republiek. Alle mensen uit de 3e stand zijn blij en vieren feest. Jij doet gezellig mee!

Lodewijk XVI heeft verloren maar geeft de moed niet op hij is de baas en dat moet zo blijven. Lodewijk XVI vlucht op 20 juni 1791 naar zijn zwager in Oostenrijk, om samen met hem de macht terug te krijgen. Hij gaat geheel in vermoming, maar in een GOUDEN KOETS. Onderweg wordt hij aangehouden en herkent. Lodewijk wordt in september 1792 officeel afgezet. Op 21 januari 1793 wordt hij onthoofd samen met zijn vrouw.

             

 

Het geluk kan niet meer op voor jou en de 3e stand.

 Je hoorde bij de jacobijnen, de jacobijnen waren een politieke groep tijdens de Franse revolutie. Zij vonden dat het volk alle macht moest hebben, dus dat de koning geen macht meer had. Alle grond moest dan onder alle boeren verdeelt worden. De jacobijnen waren dus zwaar tegen de absolute macht van Lodewijk XVI. De jacobijnen kwamen het meeste uit de 3e stand jij ook dus.

De jacobijnen grepen in 1794 de macht, hun leider was Maximilien Robespierre. Jij sloot je ook aan bij de jacobijnen je was het eens met hun. Als iemand het niet eens was met hun ideeën en besluiten was dat volgens de jacobijnen revolutie. Die mensen werden opgepakt en onthoofd. Hij onthoofde veel 1.031 edelen en 674geestelijken, maar het ergste was dat hij wel 7,878 boeren/arbeiders onthoofden. Hiervoor werd een guillotine gebruikt. In anderhalf jaar tijd werden er wel 12000 mensen onthoofd.

Daarom wordt deze periode Terreur genoemd, het was een tijd vol angst. Maximilien Robespierre raakte een beetje paranoia en begon zijn vrienden te onthoofden. De bevolking pikte het niet langer en Maximilien Robespierre werd in 1795 zelf na zijn arrestatie onthoofd.

In 1799 was het einde van de Franse Revolutie, Frankrijk zocht naar een sterke leider want het land was in gevaar.

Toen kwam generaal Napoleon Bonaparte aan de macht. Hij maakte dan wel een nieuwe grondwet, maar eigenlijk maakte hij een dictatuur, dat is een land waar een iemand alles beslist.

Napoleon kroonde zichzelf als keizer. Koning Lodewijk XIV deed ook een beetje aan dictatuur, namelijk aan absolutisme, alleen houd Napoleon een paar dingen hetzelfde:

* De mensen van adel en de geestelijke kregen hun voorrechten NIET terug.

* De standensamenleving bleef afgeschaft.

* In de grondwet stond dat alle mensen vrij zijn en dat iedereen gelijken rechten heeft.

* Iedereen had grondrechten, dat is vrijheid op het gebied van: godsdienst, meningsuiting en drukpers.

* Iedereen heeft recht op eerlijke rechtspraak, dat heeft Napoleon bedacht.

Napoleon bleef echter wel oorlogen voeren. Dat deed hij om de ideeën van de Franse Revolutie verder te verspreiden.

Dictatuur is een manier van regeren waarbij een kleine groep mensen of 1 persoon alle macht heeft. Je laat mensen wel wat inspraak hebben. Maar je trekt gewoon je eigenplan. Het verschil tussen dictatuur en absoluut vorst is Dat bij het absolutisme de koning zo geboren wordt, denk aan prins Willem-Alexander. Bij dictatuur wordt de leider gekozen, niet echt een goede keus dus.

Doordat Napoleon de macht kreeg kwam er een einde aan de Franse Revolutie.

Maak jouw eigen website met JouwWeb